Normirani s.p. in računovodja

Če se odločimo za ustanovitev lastnega poodjetja in postati samostojni podjetnik, bomo dobili naziv s.p. Pa vendar, kaj pomeni, če si normiran podjetnik ali  če se odločimo za običajni s.p. Četudi smo normirani s.p. moramo vedeti, da je kljub temu dobro imeti strokovno pomoč računovodstva in da sta normirani s.p.in računovodja tesno povezana. Zakaj?

Normiran s.p. ima sicer nekaj prednosti, pa tudi nekaj slabosti in glede na naše potrebe oziroma na delo, katerega opravljamo, na zaslužek na letni ravni, davek in ostalo, se bomo odločili, na kakšen način bomo poravnali stroške državi in kateri način je za naš primer najboljši. Če se odločimo za normirani s.p., na nek način ne potrebujemo računovodstva in si lahko vso dokumentacijo in račune urejamo sami. Pa vendar je zelo dobro in smiselno, če si omislimo tudi strokovno pomoč računovodstva, saj velikokrat pride do situacij, ko potrebujemo njihove nasvete in pomoč.

Normirani s.p. in računovodja sta povezana in tudi nista. Namreč, kljub temu, da imamo že na nek način vse stroške vnaprej določene in točno vemo, koliko kje odšteti, pa nam lahko računovodska pomoč zgolj koristi.

Delo računovodje ni samo, da obračunava plače, vodi račune in skrbi za urejenost dokumentacije, pač pa veliko več. Ko se pojavi pri vas kakšno vprašanje ali potreba po strokovnem znanju, recimo nekaj, kar se tiče podjetja, koga boste najprej vprašali za odgovor? Se boste spomnili na računovodjo? Seveda in pravzaprav je to najboljša odločitev in nujna rešitev. Ta vam bo znal pojasniti vse dvome in odgovoriti na vsa vprašanja, ki se tičejo zakonodaje o poslovanju.

Vsak od nas ima veliko dela, če ima lasteno podjetje in moramo poskrbeti za marsikaj. Vendar pa v prvi vrsti moramo skrbeti za to, da podjetje posluje v skladu z zakoni in predpisi, da so urejeni vsi računi in vse ostalo. Ne glede na to ali smo normirani ali običajni s.p. Pri tem nam je lahko v pomoč prav računovodstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*